SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne engedjetek lufit az égbe a ballagáson! - Ezt tegyétek helyette: 9 környezetbarátabb ötlet

Németh Noémi [cikkei] - 2024-04-29
Ha nem szeretnétek szemeteléssel és az állatok veszélyeztetésével búcsúztatni az iskolát, válogassatok a következő ötletek között - vagy találjatok ki valami teljesen egyedit!
Ne engedjetek lufit az égbe a ballagáson! - Ezt tegyétek helyette: 9 környezetbarátabb ötlet

Ne engedjetek lufit az égbe a ballagáson!

A ballagás egy gyönyörű, rendkívül érzelmes hagyomány: a gyerekek ekkor sétálnak végig utoljára azok között a falak között, ahol - jó esetben - a legszebb éveiket töltötték. Ahol tanultak, fejlődtek, életre szóló barátságokat kötöttek, szerelmek szövődtek, egymás cinkosává váltak, ahol összetartó közösségek alakultak ki.

A közös búcsú, a továbblépés, az új kezdet jelképe a ballagás utolsó mozzanata, a lufik csoportos égnek eresztése. Ám bármilyen szép és megható is, egyre többen hívják fel rá a figyelmet, hogy ez a régi szokás valójában szemetelés - hisz a lufik csak a mi szemünk elől tűnnek el egy idő után, de végül valahol, még ha darabokban is, de földet kell érniük.

De ami még ennél is rosszabb: az állatok, madarak számára is veszélyes lehet a léggömbökkel vagy az azokat összekötő madzaggal való találkozás. A szalag fogságba ejtheti őket, ha belegabalyodnak, a lufidarabokat pedig élelemnek nézhetik - és mivel nem tudják megemészteni, sajnos elpusztulnak az elfogyasztott lufi miatt.
 


 

Ha úgy szeretnétek búcsút venni az iskolától, hogy a környezetet sem terhelitek meg az ünnepséggel, a következő ötletek között válogassatok!
 

Ballagási búcsúötletek lufieregetés helyett


1. Ültessetek virágokat, fákat

Ha van rá lehetőség, ültessetek közösen évelő virágokat vagy fát az iskola, óvoda udvarán! Akár más, közeli parkos, erdős helyszínt is kereshettek, de mindenképp kérjetek előtte engedélyt a terület fenntartójától az ültetésre. Az újbudai József Attila Gimnázium diákjai már így is tettek: Lufieregetés helyett fákat ültet egy budapesti osztály a ballagásán - írja a Humusz.hu. A nyírmeggyesi diákok pedig egy diófát ültettek iskolájuk udvarára.

Kép: Depositphotos.com


2. Buborékfújás

A buborékfújás hasonló élmény lehet, mint a lufieregetés - ma már olyan bubifújókat is be lehet szerezni, amikkel óriási vagy épp több tucat buborékot tudtok szélnek engedni egyszerre.
 

ballagási ötlet buborékfújás

Kép: Depositphotos.com


3. Madárreptetés

A Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolában nagyszerű megoldást találtak, ami még látványosabb lehet, mint a lufis megoldás: annyi galambot engedtek szabadjára, ahány ballagó diák volt az iskolában.
 

ballagási ötlet galamb elengedés

Kép: Depositphotos.com


4. Ültetés egymástól távol - és mégis együtt

Válasszatok ki egy évelő virágfajtát, és vegyetek belőle annyi magot, hogy mindenkinek jusson egy csomag. Ültessétek el otthon a kertben vagy akár cserépben az ablakban - ha ránéztek, mindig eszetekbe jutnak majd a közös emlékek, az osztályotok.


5. Útra kelő virágok a vízben

Keressetek egy közeli folyót vagy patakot, és mindannyian tegyetek a víz felszínére egy-egy virágot - majd nézzétek végig, ahogy útra kelnek, ahogy ti magatok is.
 

ballagási ötlet virágok a vizen

Kép: Depositphotos.com


6. Sárkányeregetés

Papírsárkányokat is égnek ereszthettek - persze nem szó szerint, hisz a végén visszahozzátok őket a földre, de hasonló élményt nyújthat ez is, mint a lufieregetés. 
 

ballagási sárkányeregetés

Kép: Depositphotos.com


7. Konfettieső

Egy konfetti ágyú segítségével az egész osztály konfettiesőben úszhat, ami ünnepi és mégis vicces hangulatot kölcsönöz majd az utolsó közös perceknek. Ezt az ballagás végén össze lehet söpörni, de ha pár darabot magatokkal is visztek a ruhátokon, a biológiailag lebomló konfetti nem károsítja a környezetet.
 

Kép: Depositphotos.com


8. Kívánságpapírok

Töltsetek meg egy nagy edényt vízzel, és mindannyian helyezzetek a víz tetejére egy égő mécsest. Írjátok le egy papírra a legnagyobb álmotokat, titkos kívánságotokat, tekerjétek össze a kis lapot, majd a mécsesek segítségével égessétek el azokat - külföldön egyre népszerűbb ez a szertartás is. Ha ezt választjátok, a balesetveszély miatt csak felnőtt felügyelete mellett és körültekintően végezzétek el.


9. Kalapok az égbe

Vigyetek magatokkal könnyű nyári sapkát, kalapot, és a búcsú végén dobjátok olyan magasra, amilyenre csak tudjátok. Hogy kire kinek a sapkája érkezik vissza, és hol találjátok meg végül a sajátotokat, az majd kiderül - ezzel a kis játékkal lesz még egymással egy utolsó közös vidám percetek.
 



Kép: Depositphotos.com


+1 tipp a zöldebb ballagásért

Nemcsak a lufieregetést érdemes elhagyni, a ballagás más pontjait is környezetbarátabbá tehetitek. Virág helyett például érdemes többször felhasználható díszeket készíteni és használni: például

  • papírból és krepp papírból hajtogatott virágokat,
  • szalagokat,
  • esetleg borostyánt, amit ilyenkor egyébként is sokan kidobnának a metszés után.

Gratulálunk minden végzősnek, és sok sikert kívánunk az új élethez, ami a ballagás után veszi kezdetét. Mutassátok meg, milyen felelősen viselkedtek már most is - és cseréljétek le a lufikat valami olyanra, amivel nem ártotok az élővilágnak!

 

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Depositphotos.com és Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja